dimecres, 28 de gener del 2009

Es descobreixen gegantescos glaciars a Mart

La sonda Mars Reconnaissance Orbiter ha detectat enormes glaciars en Mart , submergits, lluny dels pols. Es troben situats en latituds inferiors al que es creia podien trobar-se, ja que fins al moment els científics havien trobat grans extensions de glaceres només en el pol nord del planeta vermell.

En el seu conjunt, les glaceres representen probablement la major reserva d'aigua congelada fora del casc de la glacera àrtica. Un dels glaciars és tres vegades més extens que la ciutat de Los Ángeles, amb una profunditat en alguns llocs d'uns 800 metres.

El descobriment de grans reserves d'aigua congelada en Mart és un signe encoratjador per als científics que busquen senyals de vida fora de la Terra.

A més del seu valor científic, aquestes glaceres podrien ser precioses fonts d'aigua per a futures missions d'exploració del planeta vermell.

Segons les dades proporcionades pel radar, existeixen volums d'aigües gelades encara més importants sota els dipòsits de roques i sediments en l'hemisferi nord. El fet que els glaciars se situïn en les mateixes latituds, entre 35 i 60 graus en els dos hemisferis, permet pensar que aquests són el resultat d'un mecanisme climàtic, van concloure els científics.

La imatge, cortesia de la NASA, és una recreació artística dels glaciars de Mart.